Cand nu se fac nunti

Nunta – această sărbătoare a iubirii, a uniunii și a promisiunii de a petrece restul vieții alături de cel sau cea aleasă. În România, ca în multe alte țări, există anumite tradiții și superstiții legate de organizarea nunților. În acest articol, vom aborda câteva perioade din anul 2024 în care, conform tradiției și credinței ortodoxe, nu se fac nunți în România.

Posturile Mari

Unul dintre primele lucruri la care trebuie să vă gândiți atunci când planificați o nuntă în România sunt posturile. Conform Bisericii Ortodoxe Române, există patru perioade de post în fiecare an când nu se organizează nunți: Postul Crăciunului, Postul Paștelui, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel. În 2024, aceste perioade de post arată astfel:

  1. Postul Crăciunului: 15 noiembrie – 24 decembrie 2024
  2. Postul Paștelui: 11 martie – 27 aprilie 2024
  3. Postul Adormirii Maicii Domnului: 1-15 august 2024
  4. Postul Sf. Apostoli Petru și Pavel: 17 iunie – 28 iunie 2024

Săptămânile Pătimirilor

În săptămâna ce precedă Paștele Ortodox (denumită și Săptămâna Mare sau Săptămâna Pătimirilor), este interzis să se organizeze nunți. În 2024, Paștele Ortodox cade pe data de 28 aprilie, așadar Săptămâna Mare va fi între 21 și 28 aprilie.

Când NU se fac nunți în 2024

Alte Zile de Sărbătoare

Există și alte zile de sărbătoare în care tradiția recomandă să nu se organizeze nunți. Acestea includ:

  1. Rusaliile (Pogorârea Duhului Sfânt) – 16-17 iunie 2024
  2. Înălțarea Domnului – 9 mai 2024
  3. Sfânta Treime – 18 iunie 2024

Este important de reținut că aceste date și perioade pot varia în funcție de regiune și de tradițiile locale. În plus, deși tradițiile și superstițiile pot avea un rol în planificarea nunții, decizia finală îi aparține cuplului. În cele din urmă, ceea ce contează cel mai mult este iubirea dintre viitorii miri și fericirea pe care o împărtășesc în ziua nunții lor.

Sperăm că acest articol vă ajută în planificarea marelui eveniment si nu uitati sa rezervati din timp cabina foto pentru a asigura si amintirile haioase din ziua cea mare!