cand nu se fac nunti in 2025

Când nu se fac nunți în 2025 și 2026?

Ahh, nunțile! Acele zile magice pline de dragoste, bucurie și… superstiții? Da, ați citit bine. În timp ce te gândești la rochia de mireasă, la tort și la locația de vis, există un aspect pe care mulți îl trec cu vederea: când să nu organizezi marele eveniment. Fie că ești superstițios sau nu, să știi despre zilele „nefaste” pentru nunți în 2025 și 2026 poate să-ți salveze multe bătăi de cap. Și pentru că o nuntă nu e completă fără un strop de distracție unică, am inclus și un mic secret pentru a-ți condimenta petrecerea: o cabina foto de la OMG! Cabina foto. Dar mai întâi, haideti să vedem acele date „tabu”!

wedding ring

Alegerea datei pentru nunta ta este mai mult decât o simplă bifare în calendar. În 2025 și 2026, anumite perioade sunt considerate mai puțin propice pentru a spune „Da” în fața altarului. Dar de ce? Ei bine, motivul ține de tradiții vechi, zile de post important în diferite culturi și mișcările astrale care, conform credințelor, pot influența succesul uniunii tale.

 

Planificarea unei nunți ținând cont de calendarul religios poate fi o provocare, dar și o oportunitate de a evita perioadele tradițional nepotrivite pentru astfel de evenimente. Iată o privire mai atentă asupra anilor 2025 și 2026:

Anul 2025

Pe scurt datele sumarizate sunt urmatoarele:

 • In saptamana lasatului sec de carne ( 23 februarie – 01 martie )
 • In Postul Sfintelor Pasti ( 02 martie – 20 aprilie )
 • In Saptamana Luminata ( 21 aprilie – 27 aprilie )
 • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 16 iunie – 28 iunie )
 • In Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 15 august )
 • In postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )
 • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza ( 25 decembrie – 6 ianuarie )

wedding spring photo sesion

 • Postul Paștelui (Ortodox și Catolic) 3 martie – 20 aprilie:

Pentru creștinii ortodocși, Postul Mare din 2025 începe pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie, cu Paștele sărbătorit pe 20 aprilie. Catolicii au aceeași perioadă de post, dar dată fiind diferența de calendar, Paștele catolic este pe 13 aprilie 2025. Este recomandat să eviți planificarea nunții în această perioadă, nu doar din respect pentru tradiție, ci și pentru că mulți invitați ar putea participa la riturile religioase asociate cu această perioadă.

 • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel 12 iunie – 29 iunie:

Lungimea acestui post poate varia în funcție de data Paștelui. Începe pe 12 iunie și se termină pe 29 iunie, în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Este o perioadă de pregătire spirituală, iar tradițiile sugerează evitarea organizării evenimentelor majore, cum ar fi nunțile, în acest interval.

 • Postul Adormirii Maicii Domnului 1 august – 15 august:

Acest post este observat în fiecare an din 1 până pe 15 august. Este o perioadă de post înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare, pe 15 august. Este un timp de rugăciune și reflecție, iar tradiția recomandă ca în această perioadă să se evite organizarea nunților.

 • Postul Crăciunului 15 noiembrie – 24 decembrie:

Acesta este respectat de pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie, pregătind credincioșii pentru Nașterea Domnului. Nuntile nu sunt recomandate în această perioadă, deoarece este un timp de reflecție și post.

Anul 2026

wedding rings

Pe scurt datele sumarizate sunt:

 • In saptamana lasatului sec de carne ( 15 februarie – 21 februarie )
 • In Postul Sfintelor Pasti ( 22 februarie – 12 aprilie )
 • In Saptamana Luminata ( 13 aprilie – 19 aprilie )
 • In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel ( 08 iunie – 28 iunie )
 • In Postul Adormirii Maicii Domnului ( 1 august – 15 august )
 • In postul Nasterii Domnului ( 14 noiembrie – 24 decembrie )
 • In perioada de la Craciun pana la Boboteaza ( 25 decembrie – 6 ianuarie
 • Postul Paștelui (Ortodox și Catolic) 23 februarie – 12 aprilie :

În 2026, creștinii ortodocși vor începe postul pe 23 februarie, terminându-l pe 11 aprilie, cu Paștele pe 12 aprilie. Catolicii vor avea Postul Paștelui începând cu data de 18 februarie până pe 4 aprilie, sărbătorind Paștele pe 5 aprilie 2026. Din nou, planificarea unei nunți în această perioadă poate fi dificilă din cauza postului și a pregătirilor pentru cea mai importantă sărbătoare creștină.

 • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Lungimea acestui post poate varia în funcție de data Paștelui. Începe pe 12 iunie și se termină pe 29 iunie, în ajunul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Este o perioadă de pregătire spirituală, iar tradițiile sugerează evitarea organizării evenimentelor majore, cum ar fi nunțile, în acest interval.

 • Postul Adormirii Maicii Domnului

Acest post este observat în fiecare an din 1 până pe 15 august. Este o perioadă de post înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare, pe 15 august. Este un timp de rugăciune și reflecție, iar tradiția recomandă ca în această perioadă să se evite organizarea nunților.

 • Postul Crăciunului: Similar cu anul anterior, acesta se întinde de pe 15 noiembrie până pe 24 decembrie. Planificarea unei nunți în această perioadă poate fi complicată, multe familii preferând să se concentreze pe sărbători și pe pregătirile asociate.

wedding ceremony

Când planifici nunta ta în jurul acestor date importante, iată câteva sfaturi utile:

 • Verifică cu Biserica pe care ai ales-o: Dacă ai o preferință pentru o anumită biserică sau locaș de cult, este crucial să discuți cu reprezentanții acestora despre disponibilitate și recomandări specifice.
 • Ia in considerare disponibilitatea oamenilor importanti tie: Daca stii ca anumite rude sau prieteni pe care vrei sa-i ai aproape la marele eveniment sunt plecati in anumite perioade ale anului, atunci ar fi cazul sa tii cont de asta.
 • Flexibilitate și Planificare Timpurie: Având în vedere aceste perioade, începe planificarea cât mai devreme posibil pentru a avea flexibilitatea de a alege cea mai bună dată.

wedding photo outdoor

Luând în considerare schimbările climatice și impactul lor asupra României, planificarea unei nunți necesită o adaptare la noile realități meteorologice. Fenomenele extreme, precum canicula și ploile abundente, devin din ce în ce mai frecvente, afectând perioade considerate ideale pentru nunți. Iată câteva recomandări de care sa tii cont in planificarea nunții tale în 2025 sau 2026:

 1. Optează pentru Primăvara Târzie sau Începutul Verii
 • Mai – Iunie: În aceste luni, vremea tinde să fie mai moderată, cu riscuri reduse de caniculă sau ploi torențiale. Totuși, este prudent să monitorizezi tendințele climatice și să te pregătești pentru eventualitatea unor ploi neașteptate, alegând locații care oferă și opțiuni de interior.
 1. Consideră Sfârșitul Verii și Începutul Toamnei
 • Sfârșitul lui August și Septembrie: Această perioadă poate oferi temperaturi plăcute, cu un risc mai scăzut de caniculă. Totuși, ținând cont de schimbările climatice, este posibil să observi o creștere a instabilității meteorologice. Alege locații care pot gestiona atât evenimente în aer liber, cât și soluții de rezervă pentru interior.
 1. Evită Lunile de Vârf ale Verii
 • Iulie și August: Aceste luni pot aduce valuri de căldură și secetă, făcând evenimentele în aer liber inconfortabile pentru invitați. Dacă preferi această perioadă, caută locații cu spații climatizate sau care oferă umbră și răcoare naturală.

outdoor location for wedding

 1. Planificare Flexibilă și Soluții de Rezervă
 • Flexibilitatea: Este crucială în fața schimbărilor climatice. Discută cu furnizorii tăi despre opțiuni de rezervă în cazul vremii nefavorabile.
 • Soluții de Rezervă: Asigură-te că locația aleasă pentru nuntă poate găzdui confortabil toți invitații, chiar și în interior, dacă condițiile meteorologice devin nefavorabile.
 1. Utilizează Tehnologia și Inovația
 • Tehnologie Verde: Pentru a reduce impactul asupra mediului, ia în considerare folosirea tehnologiilor verzi și a practicilor sustenabile în planificarea nunții tale. Acest lucru poate include de la utilizarea invitațiilor digitale până la alegerea furnizorilor care practică sustenabilitatea.

wedding on the beach

Încheind pe o notă veselă, indiferent de data pe care o alegi, asigură-te că adaugi elemente unice care să facă evenimentul tău memorabil. Cabina foto de la OMG! Cabina Foto este un exemplu minunat de cum poți adăuga distracție și amintiri durabile nunții tale, oferind invitaților o modalitate creativă de a-și exprima bucuria și de a împărtăși momentul special cu tine.

Cu aceste detalii în minte, ești mai bine pregătit să navighezi prin provocările calendaristice și să planifici nunta ideală în 2025 sau 2026. Fie că este vorba de a respecta tradițiile sau de a crea amintiri unice, cel mai important este să celebrezi iubirea și legătura pe care o împărtășești cu partenerul tău.

Când nu se fac nunți în 2025 și 2026?