Istoria Photobooth ului

Sa facem o scurta incursiune in Istoria Cabinei Foto.

Asadar, ii multumim domnului Everett Percival pentru ca in anul 1883 a inventat prima masina de facut fotografii pe baza de monede.

S-a creat astfel drumul catre ceea ce noi astazi numim “selfie”.

Munca lor de alchimisti a fost extrem de asidua. Expunerea dura intre 3 si 6 secunde, “printarea “ dura 5 minute si se producea o amprenta deschisa la culoare (pozitiv) pe o farfurie neagra de metal. Rezultatul nu era satisfacator, conform ziarelor vremii, dar activitatea extreme de atragatoare.

Din 1883 pana in 1920 cabina foto a fost inventata, imbunatatita, uitata, reinventata si adusa la rang de regina in perioada interbelica.

Anatol Josepho a fost primul care a si facut bani din cabina foto.

O intreaga odisee de suisuri si coborasuri pana sa adune fabuloasa suma de 11,000 USD , costul a 5 case, suma care i-a permis sa construiasca primul prototip – O cabina foto cu perdea unde se producea o fotografie de calitate buna in 8 minute si costa 25 de centi. In urmatoarele 6 luni, cu inca doua cabine foto a avut un numar total de 280,000 de clienti. In urmatorii 20 de ani avea 30,00 de cabine foto pe teritoriul US.

In anii de inceput ai cabinei foto, ca beneficiu adus clientilor, langa cabina foto era amplasata si o casuta postal. Primeai un plic cu timbru si trimiteai poza “on the spot” catre destinatar. Un fel de Instagram.

Dl. Josepho a detinut suprematia doar un an. Apoi la doar 4 case distanta a mai aparut o cabina foto. Concurenta a dus la ceea ce vedem noi azi.

Josepho a murit in anul 1980 multimilionar dupa ce a trait o viata fabuloasa. WOW! Ah si este si inventatorul “parei de dus”.

Si am ajuns si in anul 1990, cand Photo-Me a inceput sa promoveze fotografia digitala, color folosind un computer si un printer, ceea ce a insemnat un ritm mai rapid de „developare”.

Cabina foto a avut si o perioada de declin, cand a fost utilizata cel mai frecevnt pentru realizarea de fotografii pentru acte de identitate, pasapoarte si permise auto.

Cabina foto nu putea sta insa prea mult timp in penumbra, este mult prea valoroasa.

Insemnarile spun ca marele Andy Warhol a fost primul artist care s-a folosit de cabina foto sa faca arta.

Un alt fapt interesant este ca acum in Marea Britanie sunt de trei ori mai multe cabine foto decat in Statele Unite ale Americii.

Numele primei cabine in US a fost Bosco Automat. Apoi Photo-Mecanique, Automatic Photograph Machine, Photomaton Studio… in Romania, printre primele cabine foto inchise Cabina Foto Amelie si nu in ultimul rand OMG! Cabina Foto

Ai un pic de rabdare si citeste ce celebritati au intrat intr-o cabina foto dealungul timpului:

Salvador Dali pe cand era tanar, Fred Astaire si Cyd Charisse, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Truman Capote, Ethel Merman, JFK and Jackie O, Michael Jackson, Colin Farrell, Britney Spears, Chelsea Clinton, Aaliyah, Shaquille O’Neal, Chris Tucker, Jackie Chan, Edward Norton, Salma Hayek, Val Kilmer, Harvey Keitel, Heath Ledger, Heidi Klum, Jack Osbourne, Jay-Z, John C. Reilly, Kim Cattrall, Tommy Hilfiger, Tony Shafrazi, Liv Tyler, Mariah Carey, Matthew McConnaughey, Nicolas Cage, Norman Lear, Paris Hilton, Quentin Tarantino, Quincy Jones, Robert Downey Jr., Danny DeVito, Eve, Kelis, Naomi Watts si presupun multi multi altii.

Nu-i asa ca vrei si tu sa traiesti experienta? Rezerva acum pentru evenimentul tau Cabina Foto OMG!